Qotob Trio Entity

Le répertoire du Qotob Trio, un mélange de musique classique du Moyen-Orient et de l'Ouest et de jazz contemporain, est présenté sur le premier album "Entity". L'album reflète les nombreux défis de la vie, défendant et embrassant la sensibilité et la beauté dans un monde en constante évolution. Qotob Trio croit au pouvoir de la coopération et du dialogue. Mais en même temps, ils veulent briser et repousser les frontières, notamment la division classique mais artificielle entre l'Est (Damas) et l'Ouest (Bruxelles).

Entity

"East meets West, on the crossroads of minimal music and contemporary jazz"

Tussen alle mainstream pop, rock, jazz, klassiek en wereldmuziek in valt er nog bijzonder veel te ontdekken en te beleven, zoals bijvoorbeeld het kersverse album ‘Entity’ van Qotob Trio, dat verschijnt op het label van het Brusselse artiestencollecttief Choux de Bruxelles (Jaune Toujours, Mec Yek,…)

Hun eerste album, opgenomen in de repetitieruimte van het trio, het Auditorium Jacques Altenloh, is instrumentaal, filmisch en avontuurlijk. De klank ligt onder meer in het verlengde van de intieme, fluwelen ECM releases van Anouar Brahem, maar ook de exotische arab jazz van Rabi Abou-Khalil, Dhafer Youssef of Bachar Mar Khalifé liggen niet zo gek veraf.

Entity’ brengt een muzikale ervaring tot leven waarin iedereen zich wel kan herkennen. Poëtische pianonoten, tussen melancholie en vreugde schipperende accordeon en de diepe, maar serene cello zorgen telkens voor een bijzondere muzikale invulling.

Qotob Trio verrast. Niet zelden duiken er allerhande onverwachte zijwegen op. Dat kan er alleen maar op wijzen dat het album weergeeft wat er in het diepste zelf van de muzikanten leeft en beweegt. De muziek is oprecht en bovenal intiem. Iets heel anders dan wat de mainstream media het publiek voorschotelen. 'Het is gevoelsmuziek die de ziel beweegt en die het akoestische trio de mogelijkheid laat om eenvoud, spontaniteit en improvisatie aan elkaar te knopen. Alleen al daarom verdient ‘Entity’ uw luisterend oor.

Het album behandelt de vele uitdagingen van het leven, naast de gevoeligheid voor schoonheid in een wereld die continu verandert. Het songmateriaal van Qotob Trio gaat onder meer om de kracht van samenwerking en dialoog. Maar tezelfdertijd gaat het ook over het doorbreken en verleggen van grenzen. Onder meer de klassieke, maar kunstmatige opdeling tussen Oost (Damascus) en West (Brussel) komt aan bod.

Proef zelf van de rijke emotie van de composities en de bijzondere arrangementen die het trio hier op 'Entity' verzamelt. Zo is er bijvoorbeeld de titeltrack Entity, waarvan ook een live versie op het net te vinden is van een concert in de Ancienne Belgique. Of Epidemic, dat het zeer filmische aspect van de groep laat horen. Opener Yara is daarentegen een veeleer ingetogen rustpunt, maar raakt de luisteraar net als vele andere composities heel diep in de ziel.
 

Tour